Leefstijl


Niet alleen voeding is belangrijk voor ons immuunsysteem, ook de manier waarop we leven is van grote invloed. Waar moet je dan aan denken en waar kun je op letten?

Gouwe ouwe tips
Hoe oubollig het misschien ook klinkt: de rust, reinheid en regelmaat van je oma waren zo gek nog niet. Met andere woorden: een tijdje saai doen is heel goed voor je weerstand. Dus:

Ga op tijd naar bed en sta op tijd weer op
Zorg voor voldoende frisse lucht in huis maar vermijd kou en tocht
Kleed je warm aan
Was je handen regelmatig
Drink geen alcohol
Maak elke dag een stevige wandeling
En verder:
Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Neem regelmatig de tijd om werkelijk te ontladen en ontspannen. Kies daarvoor een vorm die bij je past. Denk aan: de natuur in gaan, ademhalingsoefeningen, meditatie, Qi Gong, luisteren naar muziek, dansen, iets met je handen doen. Of gewoon een kwartiertje op de bank, met een kop thee, naar buiten staren. Ook heel heilzaam.

Beweging
Wij mensen gedijen niet bij een zittend bestaan. Toch is dat wat de meeste mensen voornamelijk doen: zitten. Neem daarom bewust de tijd om te bewegen, liefst in de buitenlucht. Kies ook daarvoor een vorm die bij je past. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren, schoonmaken, milde krachttraining.
Houd je van intensief sporten? Let er dan op dat je jezelf niet uitput.