Behandelmethodes

Acupunctuur

De acupuncturist gaat aan het werk om de energiedoorstroming in bepaalde gedeelten van het lichaam te herstellen. Dit gebeurt door het inbrengen van heel dunne naalden op bepaalde punten in de meridianen. Deze naalden zijn niet te vergelijken met injectienaalden, omdat ze veel dunner zijn. De patiënt voelt daarom slechts een klein prikje, dat geen of nauwelijks pijn doet.
Het doel van het inbrengen van een acupunctuurnaald kan verschillend zijn:
– een betere doorstroming van energie bewerkstelligen
– het opheffen van een energieblokkade
– de hoeveelheid energie verhogen
– de hoeveelheid energie verlagen
– de kwaliteit van de energie verbeteren
In het algemeen kun je zeggen dat acupunctuur de Qi van een meridiaan versterkt, zodat die zijn functies voor de volle 100% kan uitvoeren en daardoor de klachten verdwijnen.

Hygiëne

Voor een behandeling worden steriele naalden gebruikt die na de behandeling weg worden gegooid.

Moxa

De acupuncturist kan in sommige gevallen moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) gebruiken om de acupunctuurpunten te verwarmen. Dit gebeurt door een beetje van het kruid op de naald te bevestigen en te laten smeulen. De warmte van de smeulende moxa dringt door via de naald en zal zo de energiestroom stimuleren.

Een andere mogelijkheid is de moxastick, een soort kruidensigaar, die de patiënt ook thuis kan gebruiken, of de moxalamp. Vooral bij gewrichtsklachten blijkt moxeren een prima behandelingsmethode.
Moxeren is bedoeld voor plaatsen waar de energiestroming heel zwak is. Stimulatie met naalden alleen is dan soms niet voldoende. Moxeren biedt ook uitkomst als bepaalde punten erg gevoelig zijn of als er punten zijn die de acupuncturist niet kan of mag prikken.

Cupping

Cupping is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen bollen. Door deze bollen binnenin te verwarmen wordt een vacuüm gecreëerd. De bollen worden na verwarming snel op de huid geplaatst zodat deze de huid strak zuigen. Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten, longproblemen en verkoudheid.

Guasha

Guasha is een schraaptechniek, waarbij geschraapt wordt over de huid, meestal met een instrument van hoorn of jade.
Met deze techniek zorg je ervoor dat Qi en bloed weer goed door het lichaam gaan stromen, wat leidt tot een betere gezondheid.

Kruiden

De Kruidengeneeskunde is één van de belangrijkste pijlers van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De Chinese kruidengeneeskunde is gebaseerd op de theorie van de TCM en het maakt strikt gebruik van methodisch werken zoals die bekend is in de TCM. D.w.z. eerst informatie verzamelen, daarna de informatie rangschikken (patroonidentificatie) gevolgd door het bepalen van de strategie en het opzetten van een behandelplan (volgens de behandelprincipes). Deze stappen worden de TCM diagnose genoemd. Dit wordt gevolgd door de behandeling waar de herbalist (kruidentherapeut) de kruiden samenvoegt tot een kruidenformule om de ziekte te behandelen.
De behandeling kan op maat worden gesneden. Niet alleen het symptoom, maar ook de onderliggende oorzaak van het probleem kan worden aangepakt.
Verder kunnen kruiden ook de bijwerkingen van westerse medicijnen behandelen of een aanvulling zijn.

De kwaliteit van losse kruiden en kruidenpreparaten moet aan duidelijke eisen voldoen. Ze worden streng gecontroleerd om de werkzaamheid en veiligheid te garanderen.

Voeding

Dat goede voeding een grote bijdrage kan leveren aan het in stand houden van gezondheid en het bevorderen van genezing is inmiddels algemeen geaccepteerd.

In de Traditionele Chinese Geneeskunst wordt van oudsher veel aandacht besteed aan de energetische werking van voedingsmiddelen en de uitwerking daarvan op het individu.
Een voedingsadvies kan daarom deel uitmaken van uw behandeling. We spreken dan niet over een dieet, maar over het aanpassen van de leefstijl waarbij u zich prettig voelt. Op deze manier kan men zelf preventief werken aan een gezonder lichaam.

Moderne toepassingen

Steeds meer acupuncturisten maken gebruik van moderne toepassingen, zoals electro-acupunctuur, ooracupunctuur, kinesiotaping.

Electro-acupunctuur

Bij electro-acupunctuur wordt een stroompje op de naalden gezet.
Bij klachten als pijn, incontinentie en depressie kan hiermee het effect versterkt worden.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur is van oorsprong Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor.
Deze vorm van acupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten. Op de oorschelp vindt men een projectie van het gehele lichaam. Op de oorschelp kunnen ongeveer 360 reflexzones worden vastgesteld. Ieder orgaan of gewricht staat in verbinding met één of meer reflexzones in de oorschelp
Oor Acupunctuur is een geneeswijze waarbij in het externe oppervlak van het oor kleine naaldjes geplaatst worden om aandoeningen van andere delen van het lichaam te genezen.
Als een behandeling wat langere tijd vraagt kan ervoor gekozen worden om verblijfsnaaldjes te plaatsen. Deze naalden zijn erg klein en kunnen langere tijd in het oor blijven zitten en je kunt het betreffende punt zelf stimuleren door af en toe wat druk op het naaldje uit te oefenen.
Zo is Ooracupunctuur met name succesvol bij pijnbestrijding, allergie, klachten van rug, nek en schouders en als ondersteuning bij het stoppen met roken en afvallen.

Acutaping / Kinesio-taping

Acutaping is een relatief nieuwe therapie die gebruikt wordt in de behandeling van pijn. Deze methode is gebaseerd op kinesio-taping (een therapeutische techniek waarin elastische katoenen tape gebruikt wordt op de directe omgeving van pijnlijke spieren, ligamenten en gewrichten) maar ook gebruik maakt van de diagnostische en therapeutische principes van de Chinese Geneeskunde. In tegenstelling tot conventionele tape, die gebruikt wordt om te immobiliseren, wordt kinesiotape gebruikt om beweging te ondersteunen en aan te zetten. Kinesiotape wordt ook gebruikt in de behandeling van sportblessures en stimuleert de vrije stroom van lymfevocht.