Leefstijl

Voeding & Kruiden 

Voeding en kruiden vallen ook binnen de principes van yin en yang en de leer van de vijf elementen. De keuze voor de juiste voeding is seizoen- en klimaatgebonden.
Zo is een heet en droog klimaat uitgesproken yang. Voor een goede voedingsbalans, moeten mensen in deze streken veel yin-voedsel eten. Dat is voedsel dat van nature veel in deze gebieden voorkomt: ananas, meloen, sinaasappel, grapefruit en aubergine. In koude en natte streken (yin-klimaat) groeien deze vruchten niet en moeten daar dus met mate worden gegeten. Het is geen toeval dat wij in de winter (yin-periode) graag yang-voedsel als boerenkool met worst eten. Yang-voedsel verwarmt en stimuleert. Het zet in beweging en bevordert de afweer. Yin-voedsel verkoelt, bevochtigt en versterkt.
De bereidingswijze (rauw, koken, sudderen) beïnvloedt het energiegehalte van voeding. Dat geldt ook voor de kruiden in het eten. Gember en kaneel zijn verwarmend. Kurkuma (geelwortel) zet energie in beweging. Munt en groene thee verkoelen.
Inzicht in de energie van voedselsoorten draagt bij aan een gezond voedingspatroon. Ook in de Chinese Kruidengeneeskunde spelen yin en yang en de vijf elementen een belangrijke rol.

Rust & Regelmaat

We hebben allemaal wel eens een periode waarin we ons minder fit voelen. Ons lichaam werkt dan hard om energiek en gezond te blijven. Hierbij spreken we onze natuurlijke reserves behoorlijk aan. Daarom wordt binnen de TCM grote waarde gehecht aan een gezonde levensstijl waarbij we onze natuurlijke reserves niet onnodig verbruiken. Een gezonde levensstijl biedt voldoende rust en regelmaat. In onze hectische maatschappij komen we daar vaak niet aan toe. Toch kan iets meer tijd en vooral aandacht voor uzelf en uw manier van leven wonderen doen voor uw gezondheid. Hier zijn wat eenvoudige tips:
Eet en drink rustig en matig.
Vermijd stress en drukte zoveel mogelijk. Als dat niet lukt, neem dan elke dag één moment waarop u volledig tot rust komt.
Beweeg elke dag, bij voorkeur in de buitenlucht.
Breng regelmaat aan in uw dag- en nachtritme.
Met deze eenvoudige aanwijzingen kunt u veel doen voor uw welzijn. Bovendien zijn ze een geweldige ondersteuning bij uw acupunctuurbehandeling!

Bewegen

In de TCM zijn Tai Qi en Qi Gong manieren om de energie (Qi) te voeden, in beweging te brengen, te harmoniseren en beter te benutten. Ze bevorderen de gezondheid tot op hoge leeftijd.
Andere goede methoden zijn: yoga, wandelen, fietsen, etc.